Webshop

Bestel rechtstreeks bij de importeur. Natuurlijke diervoeding,

alt

De Geschiedenis van honden en kattenvoeding

Het eerste voedsel speciaal gemaakt voor honden werd  gemaakt door de Amerikaanse elektricien, James Spratt die de "hondentaart “ bedacht. Deze werd  gemaakt van tarwe, groenten en rundvlees- bloed. Andere bedrijven volgde en hondenvoeders, gebakken met granen betraden  de markt voor voeders  voor gezelschapsdieren. Deze markt werd tot nu toe gedomineerd door de slager en etensresten van de mens.

De jaren 1930 werd gekenmerkt door de invoering van droge “ vleesmaaltijden”  voor honden door het voedingsbedrijf Gaines. Deze begon met vleesmeel door het mengsel te mixen. Voor bedrijven zoals Nabisco, Quaker Oats en andere fabrikanten voor voedsel voor mensen, was dit een gouden kans. De opkomende markt voor voeder voor gezelschapsdieren betekende een mogelijkheid op de markt anders onbruikbaar bijproducten als een winstgevende bron van inkomsten te gaan zien. Er ont- stonden merken die reclame maakte met als belangrijkste item het voordeel van gemak  voor de gebruiker. Met een hoog  percentage  van graan gemaakt werd het  langer houdbaar, terwijl granen (koolhydraten) een goedkope bron van energie werden.

Rond 1960 ontstond discussie over de samenstelling van voedsel voor huisdieren. Fabrikanten beweerden dat hun producten goede ingrediënten bevatten omdat ze afval van graanproducten en vlees gebruikte van voor menselijke consumptie geschikte ingrediënten. Er werd aangevoerd in de discussie dat honden en katten heel economisch gevoed konden worden met fabrieksafval en nog steeds een gezond leven konden leiden, molenaars vonden zo een goede markt voor hun graan bijproducten (afval), terwijl slachthuizen genoten van een markt voor hun vlees bijproducten (afval) die anders onbruikbaar waren.

In de zeventiger jaren was gemak het eerste verkoopargument voor verpakte hondenvoeders. Droge stukken van voedsel in de voederbak was makkelijker dan koken of bereiden van diners. Fabrikanten  begonnen met etikettering hun honden voedsel als “compleet” zodat er niets meer naast gegeven hoefde te worden. Zij begonnen de consumenten ook te waarschuwen dat tafelresten erg gevaarlijk voor de gezondheid van de hond zouden kunnen zijn.

In de jaren zeventig werden de eerste speciale diëten geïntroduceerd. Voeding samengesteld voor specifieke ziekten of aandoeningen van huisdieren of speciaal voor bepaalde rassen. Deze  speciale diëten waren (en zijn nog steeds) vaak weinig meer dan het dezelfde voedsel in een ander pakje. De invoering van speciale diëten, vergrootte de markt en verhoogde de prijs.

In de jaren tachtig komen de Super-premiums. Hiermee werd de markt opnieuw vergroot  en bood men verschillende formules voor alle fasen van het leven, de overgrote meerderheid van "Premium" voedingsmiddelen hanteert nog steeds de oude normen. Hoog graangehalte, hoog koolhydraat gehalte en weinig eiwitten uit vlees en dierlijke vetten.

Steeds meer begonnen consumenten de rol van voeding in hun eigen leven te zien. Zij begonnen ook nauwkeuriger etiketten van honden en kattenvoeders te lezen. Dit leidde tot de zogenaamde "Holistichse" voedingen voor hond en de kat. Fabrikanten begonnen meer nadruk te leggen op specifieke ingrediënten (zoals biologische granen) die eigenlijk meer een beroep doen op de emotie van de baasjes, dan goed doen voor honden en katten. Bijna alle “holistichse” honden en kattenvoedingen blijven graan, aardappel en koolhydraten als basis gebruiken, en zijn ALLES BEHALVE holistisch vanuit het oogpunt van uw huisdier.

Terwijl inzichten veranderen, blijft de huisdiervoedingsindustrie zelf vertrouwen op zwaar verwerkte ingrediënten, met als resultaat dat de overgrote meerderheid van de hedendaagse conventionele honden en kattenvoedingen nog steeds meer dan 50% graan en zeer hoog percentages koolhydraten bevatten. Meer dan ooit teisteren vandaag de dag allergieën en chronische ziekten onze honden en katten. Zijn hedendaagse huisdieren echt gezonder?  Hoewel consumenten vandaag beter zijn opgeleid en zich steeds meer bewust zijn van de ingrediënten in  hun voeding,  zijn de meeste mensen zich niet bewust van belangrijke voedsel kwaliteitseisen zoals het percentage koolhydraten in huisdierenvoeding, en heeft men weinig weet van eiwit of vet kwaliteit.

Granen worden door velen aangemerkt als gezonde voeding. Echter zijn er bij goede honden en katten voeding twee dingen zeer belangrijk. Hoe zijn ze bereid en waarvan zijn ze bereid. Steeds meer honden en katten liefhebbers zij er van overtuigd dat graan en snelle koolhydraten (aardappel) totaal ongeschikt zijn voor hun honden of katten, het zijn immers CARNIVOREN.

Ondanks de vooruitgang van Premium, Super-premium, live style, holistische diëten enz. Is honden en kattenvoedsel niet echt veel veranderd in de laatste 40 jaar. Conventionele hondenvoeders worden nog steeds gemaakt door dezelfde bedrijven en blijven laag in dierlijk eiwit en zeer hoog in koolhydraten, en zijn gemaakt met grote hoeveelheden ongeschikte ingrediënten als graan en aardappel. (dit geldt ook voor de dierenarts merken). Zoals de geschiedenis heeft aangetoond, zullen diervoeder fabrikanten voornamelijk fabriceren vanuit  een oogpunt van commercie. Dit gebeurt in het algemeen met de focus op de laagste kosten en hoogste gemak als het om ingrediënten gaat. Dit zal bijna altijd zwaarder wegen dan de vraag wat het  meest geschikt is voor de honden en katten zelf.  Als conventionele diervoeders zijn gericht op prijs en het gemak, welk voedsel zal zich dan meer richten op de biologische eisen van honden en katten zelf ? Als “holistische” voeders volgens de wet biologisch zijn, wat voor waarden moeten we dan hanteren?

* Kijk hier onze filosofie: Biologically AppropriateTM

 

* Hoe gaan wij daar mee om?  BAFRINO